lenian

lenian

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 156]

Ragout z golonki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Golonka w azjatyckich smakach

Ragout z golonki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ragout z golonki

 

  • 1 duża golonka tylna
  • 200 g masła orzechowego
  • 150 g mascarpone
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 500 g spaghetti
  • 200 g pędów bambusa
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół limonki
  • świeża mięta
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 papryczka chili
  • sól, pieprz
  • kilka małych korniszonków

Sposób przygotowania:

Ragout z golonki
Golonkę obgotować w wodzie z dodatkiem cebuli, soli, pieprzu i ziela angielskiego. Po ugotowaniu odczekać aż przestygnie, usunąć kości i pokroić w kostkę. Wrzucić na rozgrzaną patelnię, następnie obrać i pokroić w kostkę czosnek i cebulę, dodać do golonki. Wymieszać i smażyć, aż nabierze rumianego koloru, mieszając od czasu do czasu. W tym czasie do masła orzechowego dodać sezam, sos ostrygowy i pokrojoną drobniutko papryczkę chili, wymieszać. Bambusa odsączyć z zalewy i dodać do mięsa. W osobnym garnku ugotować spaghetti. Gdy mięso się zrumieni dodać przygotowane masło orzechowe, mascarpone, koncentrat pomidorowy. Zmniejszyć ogień i dokładnie wszystko razem wymieszać, trzymać na ogniu jeszcze około 5 minut, następnie zdjąć z ognia. 2-3 gałązki mięty posiekać i dodać do mięsa na patelni wraz z sokiem z limonki. Wymieszać. Ugotowany makaron wyłożyć na talerz a na niego ragout z golonki i posypać pokrojonymi w plasterki korniszonkami.
Ragout z golonki
golonkę usunąć kości i pokroić w kostkę
Ragout z golonki
Gdy mięso się zrumieni dodać przygotowane masło orzechowe, mascarpone, koncentrat pomidorowy
Ragout z golonki
2-3 gałązki mięty posiekać i dodać do mięsa na patelni wraz z sokiem z limonki

Tagi:

sosy