Książka Kucharska: Przepisy z grzybami leśnymi

Ragout z podgrzybków

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Z kuchni mojej mamy - doskonałe ragout grzybowe na winie - podane z risottem grzybowym

Ragout z podgrzybków

Składniki:

Ragout z podgrzybków

 

  • 0,5 kg sznycelków indyczych (pokrojonego kawałki mięsa indyczego)
  • 3/4 kg świeżych podgrzybków
  • 1 duża cebula
  • 1,5 łyżki oleju
  • 1,5 łyżki masła
  • 1/2 szkl. bulionu grzybowego
  • 1/2 szkl. czerwonego wina
  • 1/2 szkl. śmietany 18%
  • Sól,
  • Pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Ragout z podgrzybków
Obraną i pokrojoną w kostkę cebulę oraz opłukane, osuszone i pokrojone w cienkie kawałki mięso podsmażyć na oleju na patelni do zrumienienia, mieszając. Oczyszczone grzyby pokroić w kostkę.W osobnym rondlu na maśle przesmażyć grzyby. Po ok 30 minutach połączyć wszystko w rondlu, podlać bulionem, dodać wino, śmietanę, sól, pieprz. Gotować na małym ogniu jeszcze 15-20 minut. Podawać z risottem grzybowym.

Tagi:

mięso