caroline1983

caroline1983

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 322]

Rajska pierś w mango

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Bo odrobina raju należy się każdej Damie

Rajska pierś w mango

Składniki:

Rajska pierś w mango

 

  • 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • 1 duże dojrzałe mango
  • 1 szklanka bulionu drobiowego z kostki
  • 3 łyżki migdałów (płatki)
  • 1 płaska łyżeczka maki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki pikantnego sosu chili lub tabasco
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Rajska pierś w mango
Piersi kurczaka obsmażyć z obu stron na oleju. Przełożyć do garnka, zalać bulionem i ugotować do miękkości. Wyjąć z garnka i trzymac w cieple. Mango obrać ze skórki, usunać pestkę i drobno pokroić. Włożyć do bulionu. Dodać migdały i curry, gotować do momentu aż mango się lekko rozgotuje. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w 2-3 łyżkach zimnej wody, dodac do sosu z mango, zagotować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Każda pierś pokroić na plastry, polać sosem. Podawać z ziemniakami lub ryżem.