Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Ratatouille wg Alex

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Moje pierwsze spotkanie z bakłażanem wyszło pysznie :) Ratatuj zniknęło szybko a domownicy zapytali kiedy powtórka ;)

Ratatouille wg Alex Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ratatouille wg Alex

 

 

Sposób przygotowania:

Ratatouille wg Alex
Boczek pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i lekko podsmażyć. Cebule pokroić w kostkę. Wrzucić do boczku. Smażyć razem. dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. papryki umyć, osuszyć, oczyścić z nasion. pokroić w dużą kostkę i wrzucić do boczku i cebuli. Smażyć. cukinię umyć, odciąć końce i pokroić w dużą kostkę. wrzucić do rondla i dusić razem. Bakłażana umyć, osuszyć, pokroić w plastry, posolić z obu stron i odstawić na 20 minut. w tym czasie pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę. całą potrawę przerzucić do garnka, dodać pomidory. dusić. Bakłażana opłukać, pokroić w ćwiartki i wrzucić na patelnie z 2 łyżkami oleju. Przesmażyć. dodać do garnka. Całość doprawić solą,pieprzem i papryką słodką oraz ostrą.
Ratatouille wg Alex
Boczek pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i lekko podsmażyć. Cebule pokroić w kostkę. Wrzucić do boczku. Smażyć razem. dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Ratatouille wg Alex
papryki umyć, osuszyć, oczyścić z nasion. pokroić w dużą kostkę i wrzucić do boczku i cebuli. Smażyć.
Ratatouille wg Alex
cukinię umyć, odciąć końce i pokroić w dużą kostkę. wrzucić do rondla i dusić razem.
Ratatouille wg Alex
Bakłażana umyć, osuszyć, pokroić w plastry, posolić z obu stron i odstawić na 20 minut. w tym czasie pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę.