Sposób przygotowania:
Ratatouille wg Alex
Boczek pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i lekko podsmażyć. Cebule pokroić w kostkę. Wrzucić do boczku. Smażyć razem. dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. papryki umyć, osuszyć, oczyścić z nasion. pokroić w dużą kostkę i wrzucić do boczku i cebuli. Smażyć. cukinię umyć, odciąć końce i pokroić w dużą kostkę. wrzucić do rondla i dusić razem. Bakłażana umyć, osuszyć, pokroić w plastry, posolić z obu stron i odstawić na 20 minut. w tym czasie pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę. całą potrawę przerzucić do garnka, dodać pomidory. dusić. Bakłażana opłukać, pokroić w ćwiartki i wrzucić na patelnie z 2 łyżkami oleju. Przesmażyć. dodać do garnka. Całość doprawić solą,pieprzem i papryką słodką oraz ostrą.