Sposób przygotowania:
Ratatuja z kuskusem z parówkami
Robimy ratatuję: pomidory umyć sparzyć, zdjąć skórę. Połowę pokroić w kostkę. Połowę zetrzeć na tarce. Cukinię umyć, odciąć ogonki, połowę pokroić w kostkę, połowę zetrzeć na tarce. Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. podgrzać w rondlu olej, dodać masło, zeszklić 5 min pokrojoną cebulę i czosnek, dodać paprykę i dusić pod przykryciem 10 minut. Następnie dodać pokrojone pomidory i cukinię - te starte też. Dodać ocet, mieszankę ziół, tobasco. Dusić do miękkości pod przykryciem czasem mieszając. Dolać wodę, zamieszać wsypać kus kus i mieszać. Dodać pokrojony koperek. Kus kus przez 5 minut będzie wchłaniał sos - jeśli wchłonie go za dużo - to dolać więcej wody. Wersja parówkowa: Dodać pokrojone parówki, zagrzać w potrawie.
gosia.r