Sposób przygotowania:
Ravioli nadziewane mielonym mięsem
Wysypać mąkę na stolnicę, zrobić w mące zagłębienie. Wbić jajka, dodać białka, sól i 2 łyżki oleju. Posiekać składniki, a następnie wyrobić dłońmi na gładką, jednolitą masę. Zawinąć ciasto w folię przeźroczystą, włożyć na pół godziny do lodówki.
Obrać czosnek i cebulę. Cebulę posiekać lub przecisnąć przez praskę. Utrzeć marchew na grubej tarce. Rozgrzać na patelni łyżkę oleju, podsmażyć mielone mięso. Wrzucić marchew, czosnek oraz cebulę, przez chwilę smażyć razem. Dodać żółtka, tymianek i koncentrat pomidorowy. Doprawić solą i pieprzem, ostudzić.
Ponownie wyrobić ciasto, podzielić na połowę. Jedną rozwałkować bardzo cienko na posypanej mąką stolnicy. Przykryć wilgotną ściereczką, aby ciasto nie wyschło. Rozwałkować drugą połowę. Rozkładać na niej nadzienie (po jednej łyżeczce), w 4 cm odstępach. Ciasto wokół nadzienia posmarować wodą. Przykryć drugą warstwą, docisnąć oba płaty wokół nadzienia Wycinać radełkiem kwadratowe pierożki. Gotować 8 minut w osolonej wodzie z dodatkiem reszty oleju, osączyć. Polać rozpuszczonym tłuszczem, posypać serem. Udekorować natką.
Obrać czosnek i cebulę. Cebulę posiekać lub przecisnąć przez praskę. Utrzeć marchew na grubej tarce. Rozgrzać na patelni łyżkę oleju, podsmażyć mielone mięso. Wrzucić marchew, czosnek oraz cebulę, przez chwilę smażyć razem. Dodać żółtka, tymianek i koncentrat pomidorowy. Doprawić solą i pieprzem, ostudzić.
Ponownie wyrobić ciasto, podzielić na połowę. Jedną rozwałkować bardzo cienko na posypanej mąką stolnicy. Przykryć wilgotną ściereczką, aby ciasto nie wyschło. Rozwałkować drugą połowę. Rozkładać na niej nadzienie (po jednej łyżeczce), w 4 cm odstępach. Ciasto wokół nadzienia posmarować wodą. Przykryć drugą warstwą, docisnąć oba płaty wokół nadzienia Wycinać radełkiem kwadratowe pierożki. Gotować 8 minut w osolonej wodzie z dodatkiem reszty oleju, osączyć. Polać rozpuszczonym tłuszczem, posypać serem. Udekorować natką.