Lukrecja_27

Lukrecja_27

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 121]

Ravioli ze szpinakiem i ricottą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo aromatyczne domowe ravioli.

Ravioli ze szpinakiem i ricottą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ravioli ze szpinakiem i ricottą

 

  • mąka - 2 szklanki
  • jajka - 3 sztuki
  • oliwa z oliwek - 50 ml
  • sól - 1/2 łyżeczki
  • farsz:
  • serek ricotta - 1 op
  • szpinak świeży 200g
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaki
  • okrasa:
  • 1 ząbek czosnku,
  • oliwa do smażenia
  • 1 pęczek szczypiorki
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • garść pomidorków koktajlowych

Sposób przygotowania:

Ravioli ze szpinakiem i ricottą
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy dołek i wbijamy do niego 3 całe jajka. Dodajemy oliwę oraz szczyptę soli. Zagniatamy ciasto, początkowo widelcem a następnie rękoma. Ciasto ma być gładkie i elastyczne, dość twarde. Zawijamy w woreczek foliowy i schładzamy w lodówce około 30 minut. Szpinak płuczemy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy posiekana drobno cebulę oraz 3 ząbki czosnku. Podsmażamy chwilę i dodajemy szpinak. Dusimy kilka minut. Schładzamy. Do miski przekładamy ricottę, dodajemy podduszony szpinak. Wbijamy jedno jajko i dokładnie mieszamy. Ciasto wałkujemy na cieniutki płat. Kroimy poziome szerokie pasy. Układamy farsz w niewielkich odstępach. Składamy pasy na pół i zlepiamy dociskając lekko palcami. Można posmarować miejsca łączeń woda. przekrajamy radełkiem w miejscach łączenia. Gotujemy w osolonym wrzątku 2-3 minuty od wypłynięcia. Na patelni podgrzewamy oliwę, dodajemy starty na tarce czosnek oraz posiekany szczypiorek i natkę. Podsmażamy około 3 minuty. Dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Solimy odrobinkę i wrzucamy ugotowane ravioli. Podsmażamy. Wykładamy na talerz.
Ravioli ze szpinakiem i ricottą
Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrabiamy.
Ravioli ze szpinakiem i ricottą
Na patelni dusimy szpinak wraz z podsmażoną cebulą i czosnkiem
Ravioli ze szpinakiem i ricottą
Ricottę mieszamy ze szpinakiem, wbijamy jedno jajko.
Ravioli ze szpinakiem i ricottą
Na rozwałkowane ciasto nakładamy farsz, zawijamy kolejną warstwa ciasta i kroimy w kwadraty .Gotujemy 2-3 minuty od wypłyniecia