Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Razowe naleśniki pikantne z miesem :

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

O tym ze mąka razowa jest zdrowsza od białej nie trzeba przekonywać.

Razowe naleśniki  pikantne z miesem :

Składniki:

Razowe naleśniki pikantne z miesem :

 

  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki mąki razowej
  • 1/2 szklankim mąki pszennej
  • 1 łyżka przyprawy do kekaba
  • 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki
  • 3 łyzki pestek z dyni łuskanych
  • sól
  • pieprz mielony
  • 1 szklanka zmielonego mięsa drobiowego gotowanego
  • 1 duża cebula drobno pokrojona i usmażona na rumiano
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżki masła

 

Sposób przygotowania:

Razowe naleśniki pikantne z miesem :
Z mąki ( jednej i drugiel ) , jajek, mleka , przyprawy do kekaba zrobić gładkie ciasto naleśnikowe i odstawić je na 15 minut.Dodać 2 łyżki oleju i wymieszać .
Zmieszać mięso z cebulką i natką pietruszki .Doprawić do smaku solą i pieprzem .
Na patelni rozgrzać 2 łyzki oleju i ogrzewac patelnię tak by była bardzo gorąca . Zlać olej. Na patelnię ( średniej wielkości ) wlewac po łyżce wazowej ciasta naleśnikowego i usmażyc 6 naleśników .
Posmarować nalesniki farszem. Podsmażyć na mieszance pozostałego oleju ( 1 łyżka ) z masłem.
Podawać posypane pestkami dyni ( można je zrumienić na suchej patelni ) z bulionem lub czerwonym barszczem lub czystą grzybową .
Naleśniki na zdjęciu są jeszcze nie podsmażone - podgrzeję bezpośrednio przed p[odaniem. Wkładam na patelnię razem z pestkami które przy okazji się zrumienią .
Przy smażeniu razowych naleśników trzeba uważać bo sa w porównaniu do zwykłych bardzo kruche i łatwo się rwą .