iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Regionalny barszcz z botwinką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Mamy wiosnę dużo świeżych młodych roślinek na rynku. Pojawiła się botwinka .Lubię jej smak , kolor i to co można z niej zrobić . Dlatego wykorzystałam ten moment i postanowiłam ugotować wiosenny barszczyk ale taki bieszczadzki.

Regionalny barszcz z botwinką

Składniki:

Regionalny barszcz z botwinką

 

  • botwinka

 

 

  • zielona fasolka ok 30 dag

 

 

  • kość wędzona

 

 

  • marchewka

 

  • pietruszka

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Regionalny barszcz z botwinką
Buraki myjemy obieramy i kroimy w kosteczkę . Zalewamy wodę, ale tylko żeby je przykryła. Dajemy liść laurowy, 2 ząbki czosnku, odrobinę cukru - odstawiamy najlepiej na noc.

Do garnka z woda dajemy wędzoną kość, pokrojone w kosteczkę ziemniaki i strata na grubych oczkach włoszczyznę. Gotujemy z dodatkiem liścia laurowego.

Po ok 10 min dodajemy buraki w raz z wodą. Gotujemy ok 15 min. Po tym czasie dodajemy pokrojoną zielona fasolkę. Solimy do smaku. Dodajemy wyciśnięty czosnek pokrojona botwinę. Gotujemy ok 15 min. Dolewamy śmietanę. Zagotowujemy .

Tagi:

buraki