Sposób przygotowania:
Regionalny barszcz z botwinką
Buraki myjemy obieramy i kroimy w kosteczkę . Zalewamy wodę, ale tylko żeby je przykryła. Dajemy liść laurowy, 2 ząbki czosnku, odrobinę cukru - odstawiamy najlepiej na noc.
Do garnka z woda dajemy wędzoną kość, pokrojone w kosteczkę ziemniaki i strata na grubych oczkach włoszczyznę. Gotujemy z dodatkiem liścia laurowego.
Po ok 10 min dodajemy buraki w raz z wodą. Gotujemy ok 15 min. Po tym czasie dodajemy pokrojoną zielona fasolkę. Solimy do smaku. Dodajemy wyciśnięty czosnek pokrojona botwinę. Gotujemy ok 15 min. Dolewamy śmietanę. Zagotowujemy .
Do garnka z woda dajemy wędzoną kość, pokrojone w kosteczkę ziemniaki i strata na grubych oczkach włoszczyznę. Gotujemy z dodatkiem liścia laurowego.
Po ok 10 min dodajemy buraki w raz z wodą. Gotujemy ok 15 min. Po tym czasie dodajemy pokrojoną zielona fasolkę. Solimy do smaku. Dodajemy wyciśnięty czosnek pokrojona botwinę. Gotujemy ok 15 min. Dolewamy śmietanę. Zagotowujemy .