Sposób przygotowania:
Regionalny kartok
Ziemniaki obrać ugotować w osolonej wodzie i przepuścić przez praskę - dawniej przecierano przez sito. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na maśle - cebulkę dodać do ziemniaków.
2 jajka ugotować na twardo. Jedno jajko wbić do masy ziemniaczanej. Ugotowane jajka na twardo posiekać dodać do masy, doprawić solą, gałką i pieprzem do smaku.Wyrobić masę.
Formować małe kotlety. Obtoczyć je w mące potem w jajku i na koniec w tartej bułce. Smażyć na złoto.Podajemy z sosem czosnkowym lub kwaśną gęsta śmietaną.
2 jajka ugotować na twardo. Jedno jajko wbić do masy ziemniaczanej. Ugotowane jajka na twardo posiekać dodać do masy, doprawić solą, gałką i pieprzem do smaku.Wyrobić masę.
Formować małe kotlety. Obtoczyć je w mące potem w jajku i na koniec w tartej bułce. Smażyć na złoto.Podajemy z sosem czosnkowym lub kwaśną gęsta śmietaną.