kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Reniferki z makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jeśli lubicie mak to te przyjemnie chrupiącym między zębami ciasteczka są dla Was stworzone! Kruche, maślane, lekko słodkie z wyraźnym smakiem maku. W czasie świąt takie ciasteczka świetnie zastąpią słodkie, ciężkie wypieki i ulżą brzuchom.

Reniferki z makiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Reniferki z makiem

 

 

Sposób przygotowania:

Reniferki z makiem
Mak, masło, cukier, sól, maki, proszek do pieczenia i jako łączymy w dużej misce i wyrabiamy jednolite ciasto. Zawijamy w folie spożywczą i mrozimy w zamrażalce przez 20-30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość około 0,5cm i wycinamy ciastka. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 175 stopniach C przez około 15 minut. W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę. Dekorujemy ciasta i posypujemy cukrową posypką. Pozostawiamy na blasze do stwardnienia.
Reniferki z makiem
Mak, masło, cukier, sól, maki, proszek do pieczenia i jako łączymy w dużej misce i wyrabiamy jednolite ciasto.
Reniferki z makiem
Zawijamy w folie spożywczą i mrozimy w zamrażalce przez 20-30 minut.
Reniferki z makiem
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość około 0,5cm i wycinamy ciastka. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 175 stopniach C przez około 15 minut.
Reniferki z makiem
W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę. Dekorujemy ciasta i posypujemy cukrową posypką. Pozostawiamy na blasze do stwardnienia.