Sposób przygotowania:
Ris a la mande z malinami czyli duński deser ryżow
Do rondelka wsypujemy ryż i wlewamy wodę. Całość zagotowujemy i gotujemy 5 minut. Następnie wlewamy mleko oraz dodajemy ziarenka z 1 laski wanilii. Rondelek przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż ryż zacznie się rozpadać. Co jakiś czas można zamieszać. Ugotowany ryż przekładamy do miski i schładzamy przez noc w lodówce. Następnego dnia kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru i kilkoma kroplami aromatu migdałowego. Delikatnie mieszamy ją z zimną masą ryżową oraz posiekanymi migdałami. Masę przekładamy do 4-6 pucharków. Do wnętrza każdego z pucharków wkładamy po całym migdale. Pucharki wkładamy do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy sos. Do rondelka wkładamy maliny, cukier i 1-2 łyżeczki soku z cytryny. Całość chwilkę podgrzewamy aż do rozpuszczenia cukru. Wówczas mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w 1-2 łyżkach wody i mieszamy z malinami. Chwilkę gotujemy i zdejmujemy z ognia. Schłodzony pudding ryżowy podajemy z ciepłym sosem malinowym, udekorowane płatkami migdałowymi. Smacznego :)