Sposób przygotowania:
Risotto alla Milanese
Cebule drobno pokroić i zeszklić na dwóch łyżkach masła. Do zeszklonej cebuli dodać ryż i podgrzewać mieszając drewnianą łyżką lub silikonową łopatką, aż wchłonie tłuszcz i stanie się przezroczysty.
Następnie dodać wrzący rosół, przykryć pokrywa i gotować na malutkim ogniu około 15- 20 minut. Szafran rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody, dodać do gotującego się ryżu i gotować kolejne 5 minut, stale mieszając.
Na końcu dodać łyżkę masła, starty ser, ewentualnie doprawić jeszcze solą. Odstawić na 2 - 3 minuty, następnie od razu podawać.
Smacznego :)
Następnie dodać wrzący rosół, przykryć pokrywa i gotować na malutkim ogniu około 15- 20 minut. Szafran rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody, dodać do gotującego się ryżu i gotować kolejne 5 minut, stale mieszając.
Na końcu dodać łyżkę masła, starty ser, ewentualnie doprawić jeszcze solą. Odstawić na 2 - 3 minuty, następnie od razu podawać.
Smacznego :)