Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Risotto szafranowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne, złociste risotto pachnące szafranem

Risotto szafranowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Risotto szafranowe

 

  • 1 litr bulionu
  • ½ łyżeczki nitek szafranu
  • 20g masła
  • Łyżka oliwy
  • 50g szalotki lub cebuli
  • 250g ryżu do risotta
  • 125ml wytrawnego białego wina
  • 25g parmezanu lub innego twardego sera ( u mnie litewski ser dziugas)
  • Sól
  • Pieprz

 

Sposób przygotowania:

Risotto szafranowe
Bulion gotujemy, dodajemy niteczki szafranu i zostawiamy na gazie, żeby ciągle był gorący. Na patelni na maśle i oliwie podsmażamy posiekaną szalotkę, jak się zeszkli dosypujemy ryż, zwiększamy ogień i wlewamy wino, Mieszamy aż całe odparuje. Zmniejszamy nieco temperaturę i ciągle mieszając wlewamy po jednej chochli bulionu. Jak się wchłonie, wlewamy kolejną porcję. Jak już ryż będzie ugotowany zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy starty parmezan. Mieszamy i podajemy. Możemy doprawić jeszcze solą i pieprzem i posypać odrobiną startego sera.
Risotto szafranowe
Najpierw podsmażamy cebulę, dodajemy ryż i po dokładnym wymieszaniu dolewamy wino
Risotto szafranowe
Bulion wlewamy porcjami. Kolejną porcję dodajemy dopiero po całkowitym wchłonięciu poprzedniej
Risotto szafranowe
Jak ryż będzie miękki, dodajemy ser i dokładnie mieszamy