iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Risotto z białym winem papryką i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Risotto z białym winem papryką i pieczarkami

Risotto z białym winem papryką i pieczarkami

Składniki:

Risotto z białym winem papryką i pieczarkami

 

 

Sposób przygotowania:

Risotto z białym winem papryką i pieczarkami
Pieczarki świeże oczyszczamy kroimy w kosteczkę, paprykę myjemy usuwamy gniazdo nasienne i kroimy drobno w kosteczkę. Masło rozpuszczamy w garnku szerokim ale płytki.Cebulkę obieramy i drobno siekamy następnie dajemy ją na masełku . Dodajemy ryż - mieszamy i smażymy go aż stanie się szklisty. Zalewamy winem - na dużym ogniu redukujemy wino. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i paprykę - mieszamy i podlewamy bulionem ok 1/2 szklanki. Zmniejszamy płomień i dusimy . Kiedy ryż wchłonie bulion znów podlewamy. Czynność powtarzamy aż ryż będzie miękki. Na koniec wlewamy śmietanę. Mieszamy i zagotowujemy. Podajemy za ciepło .