Książka Kucharska: Przepisy z grzybami leśnymi

Risotto z borowikami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. W garnku roztopić połowę masła i zeszklić na nim cebulę (nie rumienić). Dodać ryż i dob

Risotto z borowikami

Składniki:

Risotto z borowikami

 

  • 200 g borowików (mogą być mrożone)
  • 60 g masła
  • 1 cebula
  • 180 g okrągłego ryżu do risotto
  • 1 lampka białego wina
  • 450 ml bulionu drobiowego
  • 150 ml gęstej śmietany
  • ½ pęczka zielonej pietruszki
  • 50 g startego sera comte lub suszonego wędzonego oscypka lub innego ostrego, twardego sera
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Risotto z borowikami
Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. W garnku roztopić połowę masła i zeszklić na nim cebulę (nie rumienić). Dodać ryż i dobrze obtoczyć go w maśle i cebuli, zeszklić ziarna. Dolać wino, mieszać aż ryż wchłonie płyn, dodać pół szklanki bulionu drobiowego, odczekać aż się w chłonie, nadal podlewać małymi porcjami bulion i czekać aż się wchłonie. Doprawić solą i pieprzem. Gotować ok. 20 minut, aż ryż będzie miękki ale nie rozgotowany.



Borowiki oczyścić, pokroić i usmażyć na maśle, mieszając, zrumienić, odlać nadmiar tłuszczu, dodać śmietanę , doprawić solą i pieprzem oraz posiekaną zieloną pietruszką. Połowę grzybów i ser dodać do risotta, wymieszać, rozłożyć na talerze. Każdy talerz przybrać sosem borowikowym. Podawać natychmiast.