Sposób przygotowania:
Risotto z borowikami
Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. W garnku roztopić połowę masła i zeszklić na nim cebulę (nie rumienić). Dodać ryż i dobrze obtoczyć go w maśle i cebuli, zeszklić ziarna. Dolać wino, mieszać aż ryż wchłonie płyn, dodać pół szklanki bulionu drobiowego, odczekać aż się w chłonie, nadal podlewać małymi porcjami bulion i czekać aż się wchłonie. Doprawić solą i pieprzem. Gotować ok. 20 minut, aż ryż będzie miękki ale nie rozgotowany.
Borowiki oczyścić, pokroić i usmażyć na maśle, mieszając, zrumienić, odlać nadmiar tłuszczu, dodać śmietanę , doprawić solą i pieprzem oraz posiekaną zieloną pietruszką. Połowę grzybów i ser dodać do risotta, wymieszać, rozłożyć na talerze. Każdy talerz przybrać sosem borowikowym. Podawać natychmiast.
Borowiki oczyścić, pokroić i usmażyć na maśle, mieszając, zrumienić, odlać nadmiar tłuszczu, dodać śmietanę , doprawić solą i pieprzem oraz posiekaną zieloną pietruszką. Połowę grzybów i ser dodać do risotta, wymieszać, rozłożyć na talerze. Każdy talerz przybrać sosem borowikowym. Podawać natychmiast.