Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Risotto z boczkiem i cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Przepyszne śmietankowo-serowe risotto z cukinią i boczkiem, bardzo polecam na szybki obiad lub kolację!

Risotto z boczkiem i cukinią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Risotto z boczkiem i cukinią

 

Sposób przygotowania:

Risotto z boczkiem i cukinią
boczek pokroić w drobniutką kostkę, cebulę obrać i również pokroić w kostkę. Wrzucić do rondla, smażyć aż cebula się zeszkli. Do rondla wsypać ryż, chwilę razem smażyć. Następnie wlać 1 szklankę wody, dodać ciut soli i pieprzu, dusić aż ryż wchłonie wodę. W tym czasie cukinię wyszorować, odciąć końce i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Dodać do rondla cukinię i drugą szklankę wody. Dusić aż ryż wchłonie wodę. Następnie wlać śmietankę, dodać zioła i starty na tarce żółty ser. Wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem do smaku
Risotto z boczkiem i cukinią
Boczek pokroić w drobniutką kostkę, cebulę obrać i również pokroić w kostkę. Wrzucić do rondla, smazyć aż cebula się zeszkli.
Risotto z boczkiem i cukinią
Do rondla wsypać ryż, chwilę razem smażyć. Następnie wlać 1 szklankę wody, dodać ciut soli i pieprzu, dusić aż ryż wchłonie wodę.
Risotto z boczkiem i cukinią
W tym czasie cukinię wyszorować, odćiąć końce i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Dodać do rondla cukinię i drugą szklankę wody. Dusić aż ryż wchłonie wodę.
Risotto z boczkiem i cukinią
Następnie wlać śmietankę, dodac zioła i starty na tarce żółty ser. Wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem do smaku