cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Risotto z czerwoną cykorią i orzechami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Proste risotto ożywione przyjemną goryczką cykorii ,która ma bardzo pozytywny wpływ na układ pokarmowy.

Risotto z czerwoną cykorią i orzechami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Risotto z czerwoną cykorią i orzechami

 

  • /4 porcje/
  • 320 g ryżu Carnaroli /lub innego na risotto/
  • 350 g czerwonej cykorii radicchio
  • ok.100 g cebuli czerwonej
  • kieliszek czerwonego, wytrawnego wina
  • ok. 1 l. bulionu warzywnego
  • ok.60 g startego parmezanu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1-2 łyżki masła
  • 1 łyżka serka maskarpone
  • 40 g orzechów włoskich
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Risotto z czerwoną cykorią i orzechami
-Cykorię umyć i drobno pokroić. -Cebulę posiekać. -Rozgrzać oliwę w głębokiej patelni /o grubym dnie/ i podsmażyć cebulę/ nie rumienić/ . -Dodać ryż i mieszając smażyć ok.2 minuty, dodać cykorię i wymieszać. -Wlać wino , gotować chwilkę zwiększając ogień do odparowania alkoholu. -Dodać gorący bulion w takiej ilości by przykrył całkowicie składniki. -Mieszając kontynuować gotowanie/ na małym ogniu/. Dolewać bulion jak tylko zostanie wchłonięty -przez ryż. -Kiedy ryż będzie ugotowany, a risotto osiągnie żądaną konsystencję doprawić do smaku, dodać masło, parmezan, serek i drobno pokrojone orzechy . Starannie wymieszać. -Risotto zdjąć z ognia, przykryć i pozostawić na kilka minut by „odpoczęło” -Gotowe danie nałożyć na talerze, ozdobić orzechami i zieloną pietruszką.
Risotto z czerwoną cykorią i orzechami
Cebulę podsmażyć na oliwie dodać ryż wymieszać i dusić 2 minuty.
Risotto z czerwoną cykorią i orzechami
Dodać pokrojoną cykorię wlać wino i gotowac do odparowania alkoholu.
Risotto z czerwoną cykorią i orzechami
Gotować ryż do miękkości dolewając bulion a na koniec dodać masło ser i orzechy.