Sposób przygotowania:
Risotto z czerwoną cykorią i orzechami
-Cykorię umyć i drobno pokroić. -Cebulę posiekać. -Rozgrzać oliwę w głębokiej patelni /o grubym dnie/ i podsmażyć cebulę/ nie rumienić/ . -Dodać ryż i mieszając smażyć ok.2 minuty, dodać cykorię i wymieszać. -Wlać wino , gotować chwilkę zwiększając ogień do odparowania alkoholu. -Dodać gorący bulion w takiej ilości by przykrył całkowicie składniki. -Mieszając kontynuować gotowanie/ na małym ogniu/. Dolewać bulion jak tylko zostanie wchłonięty -przez ryż. -Kiedy ryż będzie ugotowany, a risotto osiągnie żądaną konsystencję doprawić do smaku, dodać masło, parmezan, serek i drobno pokrojone orzechy . Starannie wymieszać. -Risotto zdjąć z ognia, przykryć i pozostawić na kilka minut by „odpoczęło” -Gotowe danie nałożyć na talerze, ozdobić orzechami i zieloną pietruszką.
Gosia85
cris
Ja bardzo lubię cykorię więc tego nie zauważam i zupełnie nie ma to dla mnie znaczenia.Istnieje kilka odmian czerwonej cykorii i zależy dużo od tego jakiej użyjemy. Sałatę można wcześniej namoczyć w zimnej wodzie, staje się łagodniejsza, ale goryczka związana jest z zawartością substancji,które mają bardzo pozytywny wpływ na układ pokarmowy.
Gosia85
Tak wiem, że cykoria posiada wiele właściwości ze względu na zawarte w niej składniki i wspomaga odchudzanie ;p, ale nie lubię goryczki w potrawach. Przepis bardzo mi się podoba, a kolor jest rewelacyjny dlatego w najbliższym czasie wypróbuje :)