kkaarrcciiaa18

kkaarrcciiaa18

Kucharz
[Przepisów: 16]

Risotto z grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Risotto z grzybami - danie

Risotto z grzybami

Składniki:

Risotto z grzybami

 

  • pół kg ryżu
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • pół litra bulionu jarzynowego
  • 1 kg grzybów lub pieczarek
  • 2 cebule
  • 4 pomidory
  • 4 łyżki masła
  • łyżka posiekanej natki
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

Sposób przygotowania:

Risotto z grzybami
1. Cebulę obierz, sparz, posiekaj. Jedną cebulę zeszklij na łyżce masła. Wsyp ryż, upraż. Wlej wino i dolewaj porcjami bulion, gotując 20 minut pod przykryciem na małym ogniu. 2. Grzyby oczyść, pokrój na kawałki. Pozostałą cebulę zeszklij na reszcie masła. Dodaj grzyby, usmaż. Przypraw. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory i natkę, wymieszaj. Przełóż do ryżu, połącz.