wioletta4343

wioletta4343

Starszy Kucharz
[Przepisów: 17]

Risotto z kapustą i mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Danie to jadłam w Czechach u szwagierki EXTRA!!!

Risotto z kapustą i mięsem

Składniki:

Risotto z kapustą i mięsem

 

  • 2 saszetki ryżu
  • 1/2 małej kapusty
  • 0,5 kl. łopatki wieprzowej(mogą być też 2 filety z kurczaka)
  • 3 żółtka,sos sojowy(lubb maggi)
  • 2 łyżeczki vegety
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 2łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Risotto z kapustą i mięsem
Ryż w saszetkach gotujemy w/g przepisu na opakowaniu,kapustę kroimy w kostkę(jakieś 2x2cm.),mięso też kroimy w kostkę,dajemy do miski,wsypujemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej,mieszamy (najlepiej ręką) dodajemy 3 żółtka i mieszamy łyżką. W rondlu lub na dużej patelni dobrze rozgrzewamy olej i wrzucamy mięso,obsmażamy ciągle mieszając,gdy się lekko zrumieni dodajemy pokrojoną kapustę,mieszamy,dusimy aż mięso i kapusta zmiękną(można podlać 0,5 szkl.wody),często mieszać,pod konie duszenia dodać sos sojowy lub maggi,vegetę i pieprz, dodać ugotowany ryż i dokładnie wymieszać . Z daniem tym można improwizować , dodać co się ma w kuchni , ja ostatnio dodałam mieszkę chińską mrożoną. PolecamSmacznego!!!