Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Risotto z kurczaka

  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12901

Mięso opłukać, włożyć do garnka, dodać oczyszczoną włoszczyznę, zalać wodą i

Risotto z kurczaka

Składniki:

Risotto z kurczaka

 

  • 2 filety z piersi kurczaka

 

 

 

  • mała puszka groszku zielonego

 

  • 3 łyżki tartego żółtego ostrego sera

 

  • olej

 

  • vegeta

 

 

Sposób przygotowania:

Risotto z kurczaka
Mięso opłukać, włożyć do garnka, dodać oczyszczoną włoszczyznę, zalać wodą i ugotować. Pod koniec przyprawić solą i vegetą. Ryż wypłukać, zalać dwiema szklankami wrzącej wody, posolić i gotować na małym ogniu 15-20 min. Na patelni rozgrzać olej, włożyć przestudzony ryż oraz rozdrobnione mięso, dodać przyprawy i, mieszając, smażyć kilka minut. Zdjąć patelnię z ognia, dodać groszek, pokrojoną w kostkę marchewkę z rosołu, wymieszać. Przełożyć risotto do żaroodpornego naczynia. Polać po trawę kilkoma łyżkami rosołu, posypać serem i zapiekać 15 min w temperaturze 220°C.