SUPERPRZEPIS

Risotto z kurczakiem dynią i porem

  • 3
         
ocena: 4/5 głosów: 17
Risotto z kurczakiem dynią i porem Więcej zdjęć (2)

Rewelacyjne jednogarnkowe danie z ryżem, kurczakiem, porem i dynią -delikatne w smaku ale jednocześnie pożywne, doskonale zastąpi dwudaniowy obiad, posmakuje także najmłodszym. Polecam!

Składniki:

Risotto z kurczakiem dynią i porem

 

  • 1 filet z kurczaka
  • 20 dag ryżu arborio
  • 1 duży por
  • 1/2 kg obranej dyni hokkaido
  • 800 ml rosołu z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka ziół włoskich do smaku
  • 50 g sera cheddar lub parmezan
  • sól morska do smaku
  • pieprz świeżo mielony do smaku

Sposób przygotowania:

Risotto z kurczakiem dynią i porem

ETAP 1:

Risotto z kurczakiem dynią i porem
fileta kroimy w kostkę oprószamy ziołami przesmażamy

Fileta myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w kostkę, oprószamy solą oraz ziołami włoskimi do smaku, przesmażamy 3 minuty w głębokiej patelni na oliwie.

ETAP 2:

Risotto z kurczakiem dynią i porem
do mięsa dodajemy masło dynię oraz por smażymy

Do mięsa dodajemy pokrojony w kostkę por i dynię oraz dodajemy masło i przeciśnięty przez praskę czosnek,całość dusimy chwilę mieszając od czasu do czasu.

ETAP 3:

Risotto z kurczakiem dynią i porem
do warzyw i mięsa wsypujemy suchy ryż arborio

Następnie wsypujemy ryż arborio.

ETAP 4:

Risotto z kurczakiem dynią i porem
zalewamy rosołem i gotujemy aż ryż wchłonie płyn.

Zalewamy połową rosołu, mieszamy, gotujemy na wolnym ogniu, w trakcie gotowania dodać resztę rosołu w razie potrzeby, aż ryż wchłonie cały płyn i będzie miękki ale nie rozgotowane, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, przed podaniem na talerzu posypać startym drobno cheddarem, podawać natychmiast.