Sposób przygotowania:
Risotto z kurczakiem i pieczarkami
Kurczaka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę i zalać łyżką sosu sojowego.
Pieczarki oczyścić i pokroić w małe kawałki lub plasterki.
Na głębokiej patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę, zeszklić na małym ogniu. Dodać ryż i mieszać przez około minutę, aż cały pokryje się oliwą. Powoli porcjami dodawać gorący bulion i wino. Następną porcję płynu wlewać dopiero, kiedy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż. Mniej więcej w połowie gotowania dodać roztarty w dłoniach tymianek. Po około 15-20 minutach ryż powinien zmięknąć. Jeśli w tym momencie ryż nadal będzie jeszcze twardy, można dodać troszkę wody i jeszcze chwilę go pogotować.
W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzać łyżkę oleju i obsmażyć na nim przygotowanego kurczaka. Zdjąć z patelni i na tym samych tłuszczu przesmażyć oprószone solą pieczarki.
Do ryżu dodać kurczaka, pieczarki i pokrojone w plasterki oliwki, chwilkę razem podgrzewać. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.
W przypadku korzystania z kostek bulionowych, zamiast jednej drobiowej można dać grzybową.
Pieczarki oczyścić i pokroić w małe kawałki lub plasterki.
Na głębokiej patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę, zeszklić na małym ogniu. Dodać ryż i mieszać przez około minutę, aż cały pokryje się oliwą. Powoli porcjami dodawać gorący bulion i wino. Następną porcję płynu wlewać dopiero, kiedy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż. Mniej więcej w połowie gotowania dodać roztarty w dłoniach tymianek. Po około 15-20 minutach ryż powinien zmięknąć. Jeśli w tym momencie ryż nadal będzie jeszcze twardy, można dodać troszkę wody i jeszcze chwilę go pogotować.
W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzać łyżkę oleju i obsmażyć na nim przygotowanego kurczaka. Zdjąć z patelni i na tym samych tłuszczu przesmażyć oprószone solą pieczarki.
Do ryżu dodać kurczaka, pieczarki i pokrojone w plasterki oliwki, chwilkę razem podgrzewać. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.
W przypadku korzystania z kostek bulionowych, zamiast jednej drobiowej można dać grzybową.