czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Risotto z kurkami, groszkiem i cukinią

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Danie bardzo smaczne, nieco urozmaicone, bogate w wiele witamin... Gorąco polecam...

Risotto z kurkami, groszkiem i cukinią

Składniki:

Risotto z kurkami, groszkiem i cukinią

 

  • 25 dag kurek,
  • 40 dag żółtej cukinii,
  • 2 cebule,
  • 1l bulionu warzywnego,
  • 3 łyżki margaryny,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 15 dag mrożonego groszku,
  • 40 dag ryżu,
  • 2 łyżeczki tymianku,
  • 3 łyżki startego żółtego sera,
  • sól, pieprz,
  • szczypta słodkiej papryki.

Sposób przygotowania:

Risotto z kurkami, groszkiem i cukinią
Kurki oczyścić, umyć, pokroić w ćwiartki. Cukinię umyć, pokroić w małą kosteczkę. Cebule oskubać posiekać i zeszklić na 2 łyżkach margaryny. Wsypać ryż, smażyć ok. 3 min, często mieszając. Dodać grzyby, stopniowo wlewać gorący bulion. Kolejną porcję bulionu wlewać dopiero wtedy, gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż. Do ostatniej porcji bulionu dodać sok wyciśnięty z cytryny. Następnie dodać groszek oraz cukinię. Na sam koniec dodać ser i tymianek oraz ostatnią łyżkę margaryny. Doprawić do smaku. Wymieszać, przykryć i dusić ok 15 min na małym ogniu.