żabka

żabka

Kucharz
[Przepisów: 8]

Risotto z kurkami i szafranem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Risotto o pięknym żółtym kolorze. Bardzo smaczne.

Risotto z kurkami i szafranem

Składniki:

Risotto z kurkami i szafranem

 

  • 250 g okrągłego ryżu
  • 0,3 kg ugotowanych wcześniej kurek
  • 0,15 g szafranu
  • 1,5 l bulionu
  • 3 cebule
  • tymianek (odrobina)
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Risotto z kurkami i szafranem
Cebulę pokrojoną w kostkę wrzucić na rozgrzaną patelnię i zeszklić. Dodać ryż i podsmażać, aż ziarenka będą szkliste. Podlać szklanką bulionu i gotować, aż woda odparuje. Dodać kurki, szafran, tymianek, przyprawy i zalać resztą bulionu. Gotować około 15- 20 minut, ciągle mieszając składniki.