dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Risotto z łososiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Kremowe risotto z łososiem, cukinią i cebulką. Proste w sporządzeniu danie, idealne na lekki obiadek.

Risotto z łososiem

Składniki:

Risotto z łososiem

 

Sposób przygotowania:

Risotto z łososiem

Pierwszy etap:

Risotto z łososiem
Warzywa dokładnie oczyszczamy i kroimy w kostkę.

Warzywa myjemy i osuszamy. Cebulę obieramy i siekamy. Cukinie kroimy w kostkę. Łososia kroimy w małe kawałeczki. Cebulę szklimy na rozgrzanej oliwię. Cukinie również chwilę przesmażamy.

Drugi etap:

Risotto z łososiem
Ryż podlewamy bulionem i gotujemy aż, płyn cały się wchłonie.

Ryż wsypujemy do garnka i prażymy na wolnym ogniu, aż nabierze szklistego koloru. Wlewamy wino i odparowujemy. Następnie stopniową wlewamy bulion i cały czas mieszając podgrzewamy, aż ryż wchłonie płyn.

Trzeci etap:

Risotto z łososiem
Do ryżu dodajemy cukinie, cebulę, śmietanę i łososia.

Na koniec do ryżu dodajemy śmietanę, warzywa i łososia. Mieszamy i doprawiamy do smaku.
Smacznego!


Tagi:

dania ryż