Sposób przygotowania:
Risotto z pieczonym łososiem
Łososia posypać pieprzem cytrynowym, położyć na nim 2 wiórki (1/2 łyżeczki) masła, zawinąć w folię aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika – 200 stopni / 20 minut. Cebulę drobno posiekać, paprykę i marchewką pokroić w drobną kostkę. W rondlu rozpuścić po 1 łyżce masła i oleju, wrzucić cebulę, podsmażyć mieszająć. Gdy cebula się zeszkli dorzucić paprykę i marchew, delikatnie (mieszając) podsmażyć przez 3 minuty. Następniedorzucić opłukany pod bieżącą wodą ryż i smażyć kolejne 2 minuty mieszając. Później stopniowo dolewać płyny, po ½ szklanki, przy czym w pierwszej kolejności wlać wino, następnie bulion. Za każdym razem czekać, aż ryż wchłonie płyn. Czynność powtarzać, aż do momentu, gdy ryż będzie miękki (jeśli zabraknie bulionu można posilić się wodą). Na koniec dodać kawałki upieczonego łososia, wymieszać. Na talerzu posypać odrobiną parmezanu.