dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Risotto z pieczonym łososiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Bardzo smaczne, polecam!!

Risotto z pieczonym łososiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Risotto z pieczonym łososiem

 

  • 1 stek z łososia (30 dag)
  • 1 łyżka pieprzu cytrynowego
  • 1 łyżka + ½ łyżeczki masła
  • 1 łyżka oleju
  • 20 dag ryżu arborio
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 1 marchew
  • 1 łyżeczka suszonej włoszczyzny
  • 3/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • ok. 3/4 litra bulionu warzywnego
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Risotto z pieczonym łososiem
Łososia posypać pieprzem cytrynowym, położyć na nim 2 wiórki (1/2 łyżeczki) masła, zawinąć w folię aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika – 200 stopni / 20 minut. Cebulę drobno posiekać, paprykę i marchewką pokroić w drobną kostkę. W rondlu rozpuścić po 1 łyżce masła i oleju, wrzucić cebulę, podsmażyć mieszająć. Gdy cebula się zeszkli dorzucić paprykę i marchew, delikatnie (mieszając) podsmażyć przez 3 minuty. Następniedorzucić opłukany pod bieżącą wodą ryż i smażyć kolejne 2 minuty mieszając. Później stopniowo dolewać płyny, po ½ szklanki, przy czym w pierwszej kolejności wlać wino, następnie bulion. Za każdym razem czekać, aż ryż wchłonie płyn. Czynność powtarzać, aż do momentu, gdy ryż będzie miękki (jeśli zabraknie bulionu można posilić się wodą). Na koniec dodać kawałki upieczonego łososia, wymieszać. Na talerzu posypać odrobiną parmezanu.
Risotto z pieczonym łososiem
Łososia z dodatkiem pieprzu cytrynowego i masła upiekłam w folii aluminiowej
Risotto z pieczonym łososiem
Kolejne etapy przygotowania risotto, płyny dolewać etapami
Risotto z pieczonym łososiem
Na końcu dodałam kawałki soczystego łososia
Risotto z pieczonym łososiem
Na talerzu można posypać odrobiną parmezanu, ale nie jest to konieczne