Sposób przygotowania:
Risotto z łososiem wędzonym i koprem włoskimETAP 1:
Przygotowanie risotto rozpoczynamy od pokrojenia szalotki, fenkuła i łososia wędzonego w kostkę ok. 1 cm.
Na patelni roztapiamy masło (10 gram) oraz 2 łyżki oliwy z oliwek. Podsmażamy szalotkę, ok. 2 minut.
Na patelnię wrzucamy ryż, który tostujemy ok. 2 minut. Dodajemy koper włoski oraz połowę łososia wędzonego.
Ryż zalewamy białym winem. Całość gotujemy na małym ogniu dopóki wino nie odparuje.
Stopniowo dolewamy gorący bulion warzywny. Risotto gotujemy ok. 18-20 minut, delikatnie mieszając co jakiś czas.
Do ugotowanego risotto dodajemy sól, pieprz, resztę masła i łososia.
Risotto przykrywamy i odstawiamy na 1-2 minuty.