grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Risotto z łososiem wędzonym i koprem włoskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Risotto z łososiem wędzonym i koprem włoskim to przysmak kuchni włoskiej. Niezwykle kremowe i aromatyczne danie, które zadowoli każdego wielbiciela ryb.

Risotto z łososiem wędzonym i koprem włoskim Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Risotto z łososiem wędzonym i koprem włoskim

 

  • 250 g ryżu
  • 100 g wędzonego łososia
  • 1 szalotka
  • 2 fenkuły
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 150 ml białego wina
  • 40 g masła
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Risotto z łososiem wędzonym i koprem włoskim

ETAP 1:

Risotto z łososiem wędzonym i koprem włoskim
Risotto dekorujemy świeżym koperkiem i kawałkami łososia.

Przygotowanie risotto rozpoczynamy od pokrojenia szalotki, fenkuła i łososia wędzonego w kostkę ok. 1 cm.
Na patelni roztapiamy masło (10 gram) oraz 2 łyżki oliwy z oliwek. Podsmażamy szalotkę, ok. 2 minut.

Na patelnię wrzucamy ryż, który tostujemy ok. 2 minut. Dodajemy koper włoski oraz połowę łososia wędzonego.
Ryż zalewamy białym winem. Całość gotujemy na małym ogniu dopóki wino nie odparuje.

Stopniowo dolewamy gorący bulion warzywny. Risotto gotujemy ok. 18-20 minut, delikatnie mieszając co jakiś czas.
Do ugotowanego risotto dodajemy sól, pieprz, resztę masła i łososia.

Risotto przykrywamy i odstawiamy na 1-2 minuty.


Tagi:

danie ryba ryż