mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Risotto z pieczarkami i kurkumą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Danko to swoim smakiem przypomina smażonkę z leśnych grzybów, jaką robi jesienią Moja Mama:) Bardzo smaczne.

Risotto z pieczarkami i kurkumą

Składniki:

Risotto z pieczarkami i kurkumą

 

  • 100g ryżu (1 woreczek)
  • 1 nieduża cebula
  • 1-2 niewielkie ząbki czosnku
  • 25-30 dag pieczarek
  • 4-5 szkl. bulionu z kostki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • olej

 

 

Sposób przygotowania:

Risotto z pieczarkami i kurkumą
Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę aż się zeszkli, dodajemy przeciśnięty czosnek, chwilę smażymy. Dodajemy umyte i pokrojone pieczarki i dusimy ok. 15 minut aż grzyby zmiękną. Do garnka wlewamy ok. 2 łyżki oleju i stawiamy na palnik. Do rozgrzanego oleju wsypujemy ryż i kurkumę i mieszamy przez ok. 2 minuty. Następnie dolewamy szklankę bulionu, mieszamy i czekamy aż się wchłonie. Powtarzamy z pozostałymi 4 szklankami bulionu. Pod koniec dodajemy pieczarki, natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem.

Wyłączyć palnik i pozostawić pod przykryciem ok. 5 min. jeszcze, aby ryż 'doszedł'.