Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Risotto z polędwiczką

  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 858

Koper włoski i pory pokroić w plasterki. Oba warzywa gotować 3 minuty w osolonej wodzie.

Risotto z polędwiczką

Składniki:

Risotto z polędwiczką

 

  • 20 dag bulw kopru włoskiego
  • 10 dag porów
  • łyżeczka masła
  • torebka ryżu
  • polędwiczka wieprzowa (około 15 dag)
  • cebula
  • 1-2 łyżeczki oleju
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Risotto z polędwiczką
Koper włoski i pory pokroić w plasterki. Oba warzywa gotować 3 minuty w osolonej wodzie. Odcedzić i wymieszać z masłem. Ryż wsypać do 150 ml wrzącej, osolonej wody, gotować około 20 minut. Po upływie tego czasu dodać gotowane warzywa i wymieszać. Mięso opłukać, oprószyć solą i pieprzem, obsmażyć na oleju. Dodać pokrojoną cebulę i smażyć na średnim ogniu jeszcze 10 minut, pod koniec przyprawić solą i pieprzem. Polędwiczkę pokroić w plastry, podać z przygotowanym risofio. Posypać grubo mielonym pieprzem.