Sposób przygotowania:
Risotto ze szpinakiem i cheedaremETAP 1:
Na początku podsmażamy ryż na maśle. Proces ten jest ważny, musimy uzyskać "transparentny ryż" inaczej mówią ziarenka ryżu powinny zostać pokryte tłuszczem i zmienić swój kolor na bardziej transparentny. W tym czasie dobrze jest również podgrzać bulion, ponieważ musi mieć on wysoką temperaturę kiedy będziemy dodawać go na patelnię do ryżu.
ETAP 2:
Po chwili na patelnię dodajemy jedną łyżkę (bardziej chochlę) bulionu. Ryż mieszamy co chwilę. Ziarenka ryżu będą stopniowo wchłaniać płyn więc nie należy od razu dodawać zbyt dużo. Kiedy ryż wchłonie porcję bulionu dodajemy kolejną i tak do końca.
ETAP 3:
W między czasie kiedy ryż gotuje się na patelni przygotowujemy dodatki. Kroimy suszone pomidory, obieramy gałązki tymianku, ścieramy lub kruszymy ser.
ETAP 4:
Świeży szpinak należy sparzyć przed dodaniem go do potrawy, w przeciwnym wypadku możne stać się gorzko - kwaśny i całkowicie popsuć smak risotto.
ETAP 5:
W połowie gotowania ryżu można dodać suszone pomidory, tymianek i liście szpinaku.
ETAP 6:
Całość gotujemy aż ryż wchłonie bulion i stanie się al dente. Zestawiamy z ognia i posypujemy cheddarem. Smacznego
misia5