Jullia_

Jullia_

Szef Kuchni
[Przepisów: 31]

Risotto ze szpinakiem i cheedarem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Risotto to danie które wymaga cierpliwości i czasu, jednak wciąż zachwyca możliwością wyboru różnorodnych składników i smakiem.

Risotto ze szpinakiem i cheedarem

Składniki:

Risotto ze szpinakiem i cheedarem

 

  • ryżu typu carnaroli (typowy włoska odmiana ryżu używana do risotto, można użyć również arborio
  • 0,5 litra bulionu warzywnego (ewentualnie można użyć bulionu z kostki )
  • garść świeżego szpinaku
  • 2 -3 suszone pomidory
  • 2 łyżki masła
  • świeży tymianek
  • 50 gram cheddara (można użyć innego sera, również pleśniowego)
  • sól
  • pieprz
  • świeże pomidory koktajlowe (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Risotto ze szpinakiem i cheedarem

ETAP 1:

Risotto ze szpinakiem i cheedarem
Ryż podsmażamy na maśle aż do uzyskania półprzezroczystego koloru.

Na początku podsmażamy ryż na maśle. Proces ten jest ważny, musimy uzyskać "transparentny ryż" inaczej mówią ziarenka ryżu powinny zostać pokryte tłuszczem i zmienić swój kolor na bardziej transparentny. W tym czasie dobrze jest również podgrzać bulion, ponieważ musi mieć on wysoką temperaturę kiedy będziemy dodawać go na patelnię do ryżu.

ETAP 2:

Risotto ze szpinakiem i cheedarem
Dodajemy bulion stopniowo do ryżu cały czas mieszając.

Po chwili na patelnię dodajemy jedną łyżkę (bardziej chochlę) bulionu. Ryż mieszamy co chwilę. Ziarenka ryżu będą stopniowo wchłaniać płyn więc nie należy od razu dodawać zbyt dużo. Kiedy ryż wchłonie porcję bulionu dodajemy kolejną i tak do końca.

ETAP 3:

Risotto ze szpinakiem i cheedarem
Przygotowujemy dodatki do risotto które dodadzą mu smaku

W między czasie kiedy ryż gotuje się na patelni przygotowujemy dodatki. Kroimy suszone pomidory, obieramy gałązki tymianku, ścieramy lub kruszymy ser.

ETAP 4:

Risotto ze szpinakiem i cheedarem
Liście świeżego szpinaku nalezy sparzyć

Świeży szpinak należy sparzyć przed dodaniem go do potrawy, w przeciwnym wypadku możne stać się gorzko - kwaśny i całkowicie popsuć smak risotto.

ETAP 5:

Risotto ze szpinakiem i cheedarem
Do risotto dodajemy szpinak, suszone pomidory i tymianek

W połowie gotowania ryżu można dodać suszone pomidory, tymianek i liście szpinaku.

ETAP 6:

Risotto ze szpinakiem i cheedarem
Cheddar dodajemy na koniec kiedy risotto jest już gotowe. Ser dodajemy mu smaku.

Całość gotujemy aż ryż wchłonie bulion i stanie się al dente. Zestawiamy z ognia i posypujemy cheddarem. Smacznego