Sposób przygotowania:
rissole z kurczaka
Zmielić mięso z kurczaka, przełożyć je do dużej miski, dodać sól i pieprz, natkę pietruszki, bułkę tartą i jajko. Zalać mięso sokiem z połówki cytryny. Drobno posiekać cebulę i dodać ją do miski z mięsem. Całość dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Miskę nakryć talerzem i schować do lodówki na 20 minut. Po tym czasie mokrymi rękoma formować kulki- nabierać małą łyżeczką ilość farszu, najpierw kulkę a potem nadać formę spłaszczonego kotlecika. Na nowym talerzu wymieszać mąkę z solą i pieprzem. Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Gotowe kulki obtaczać w mące i wkładać na patelnię, smażyć 4 minuty, następnie każdą z kulek obrócić i smażyć kolejne 4 minuty. Układać usmażone rissole na ręczniku papierowym żeby osuszyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać na gorąco, ja najczęściej z pieczonymi ziemniaczkami.