Sposób przygotowania:
Rissoto z pieczonym łososiem
Łososia umieściłam w foliowym rękawie do pieczenia, posypałam solą i pieprzem oraz skropiłam sokiem z cytryny, dodałam 2 wiórki (1/2 łyżeczki) masła i gałązki tymianku. Zamknęłam rękaw i wstawiłam do nagrzanego piekarnika – 200 stopni / 20 minut. W rondlu rozpuściłam po 1 łyżce masła i oleju, wrzuciłam pokrojonego w krążki pora, podsmażyłam mieszając przez 2 minuty. Następnie dorzuciłam opłukany pod bieżącą wodą ryż i suszone warzywa, smażyłam kolejne 2 minuty mieszając. Później stopniowo dolewałam płyny, po ½ szklanki, przy czym w pierwszej kolejności wlałam wino, następnie bulion. Za każdym razem czekałam aż płyn zostanie wchłonięty. Czynność powtarzałam do momentu, gdy ryż zrobił się miękki (jeśli zabraknie bulionu można posilić się wodą). Na koniec dodałam kawałki upieczonego łososia oraz ser i wymieszałam. Doprawiłam odrobiną soli i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Na talerzu posypałam posiekaną dymką.
edytaha