Sposób przygotowania:
Rissotto z sosem sojowym Eli
Cebule posiekać,czosnek przecisnąć przez praskę.W dużym rondlu rozgrzać 5 łyżek oleju,dodać cebulę,czosnek,curry i przesmażyć.Do cebuli dodać suchy ryż i chwilę smażyć,aż ryż zrobi się szklisty.W litrze wrzątku rozpuścić kostkę rosołową.Wlać do ryżu połowę bulionu,dodać sos sojowy i gotować na małym ogniu,dolewając resztę bulionu.Oczyszczone pieczarki pokroić w plastry.Umytą i oczyszczoną paprykę pokroić w grubsze paski.Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju,dodać pieczarki,paprykę,przesmażyć i dodać do ryżu.Mięso z udek obrać z kości,pokroić w kostkę i też dodać do ryżu.Wrazie potrzeby dolewać do ryżu gorącą wodę i gotować aż ryz będzie miękki i klejący.Groszek odcedzić i przepłukać zimną wodą.Na koniec do ryżu dodać groszek i doprawić pieprzem.Smacznego!
Natala1210
Śliweczka