eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Rissotto z sosem sojowym Eli

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pyszne rissotto z dodatkiem sosu sojowego.

Rissotto z sosem sojowym Eli

Składniki:

Rissotto z sosem sojowym Eli

 

  • 2 szklanki ryżu
  • 2 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 40 dkg pieczarek
  • 2 upieczone udka kurczaka
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 łyżka curry
  • 5 łyżek sosu sojowego Tao Tao
  • 1 kostka rosołowa
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Rissotto z sosem sojowym Eli
Cebule posiekać,czosnek przecisnąć przez praskę.W dużym rondlu rozgrzać 5 łyżek oleju,dodać cebulę,czosnek,curry i przesmażyć.Do cebuli dodać suchy ryż i chwilę smażyć,aż ryż zrobi się szklisty.W litrze wrzątku rozpuścić kostkę rosołową.Wlać do ryżu połowę bulionu,dodać sos sojowy i gotować na małym ogniu,dolewając resztę bulionu.Oczyszczone pieczarki pokroić w plastry.Umytą i oczyszczoną paprykę pokroić w grubsze paski.Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju,dodać pieczarki,paprykę,przesmażyć i dodać do ryżu.Mięso z udek obrać z kości,pokroić w kostkę i też dodać do ryżu.Wrazie potrzeby dolewać do ryżu gorącą wodę i gotować aż ryz będzie miękki i klejący.Groszek odcedzić i przepłukać zimną wodą.Na koniec do ryżu dodać groszek i doprawić pieprzem.Smacznego!