Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Rodzynkowiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dużo alkoholu nie podawać dzieciom.

Rodzynkowiec

Składniki:

Rodzynkowiec

 

  • Biszkopt:
  • 8 jajek
  • 1 szkl mąki
  • 1 szkl cukru
  • 1/2 proszku
  • Masa budyniowa:
  • 2 1/2 szkl mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 budynie czekoladowe
  • 1 kostka margaryny
  • Masa czekoladowa z rodzynkami:
  • 1 czekolada mleczna
  • 1 czekolada gorzka
  • 1/2 kostki masła
  • dżem z czarnej porzeczki

Sposób przygotowania:

Rodzynkowiec
Upiec jasny biszkopt z podanych składników i przekroić na 2 placki. 40 dag rodzynek moczyć przez całą noc w spirytusie lub rumie. Na drugi dzień rodzynki odsączyć. Alkohol zachować.
Masa budyniowa: Ugotować budyń. Margarynę utrzeć, dodając po łyżce przestudzony budyń.
Masa czekoladowa z rodzynkami: Masło ogrzać i rozpuścić w nim czekoladę mleczną i gorzka. Dodać rodzynki i połowę alkoholu.
Wykonanie placka - Jedną część biszkoptu posmarować dżemem z czarnej porzeczki. Przełożyć połową masy budyniowej. Przykryć drugą połową biszkoptu i skropić drugą połową alkoholu z rodzynek. Równo nałożyć drugą część masy budyniowej. Po przestudzeniu wyłożyć masę z rodzynkami na masę czekoladową.