Sposób przygotowania:
Rodzynkowiec
Upiec jasny biszkopt z podanych składników i przekroić na 2 placki. 40 dag rodzynek moczyć przez całą noc w spirytusie lub rumie. Na drugi dzień rodzynki odsączyć. Alkohol zachować.
Masa budyniowa: Ugotować budyń. Margarynę utrzeć, dodając po łyżce przestudzony budyń.
Masa czekoladowa z rodzynkami: Masło ogrzać i rozpuścić w nim czekoladę mleczną i gorzka. Dodać rodzynki i połowę alkoholu.
Wykonanie placka - Jedną część biszkoptu posmarować dżemem z czarnej porzeczki. Przełożyć połową masy budyniowej. Przykryć drugą połową biszkoptu i skropić drugą połową alkoholu z rodzynek. Równo nałożyć drugą część masy budyniowej. Po przestudzeniu wyłożyć masę z rodzynkami na masę czekoladową.
Masa budyniowa: Ugotować budyń. Margarynę utrzeć, dodając po łyżce przestudzony budyń.
Masa czekoladowa z rodzynkami: Masło ogrzać i rozpuścić w nim czekoladę mleczną i gorzka. Dodać rodzynki i połowę alkoholu.
Wykonanie placka - Jedną część biszkoptu posmarować dżemem z czarnej porzeczki. Przełożyć połową masy budyniowej. Przykryć drugą połową biszkoptu i skropić drugą połową alkoholu z rodzynek. Równo nałożyć drugą część masy budyniowej. Po przestudzeniu wyłożyć masę z rodzynkami na masę czekoladową.