Sposób przygotowania:
Rogale na słono
Mąkę przesiać do miski dodać bazylię ,sól i olej.Mleko lekko podgrzać dodać cukier i pokruszone drożdże.Odstawić aby wyrosły.Mąkę połączyć z rozczynem i wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto . Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 15-20 minut.Kiełbaskę pokroić podsmażyć na rumiano. Dodać obrana i pokrojoną cebulkę.Do podsmażonej i zeszklonej cebuli dodać przyprawę do pizzy-wymieszać.Ciasto wyłożyć na stół wysypany mąką i spłaszczyć dłonią.Rozwałkować na kształt koła i podzielić na sześć trójkątów. Trójkąty posmarować ketchupem,posypać startym żółtym serem.Na każdy kawałek ciasta położyć porcję kiełbaski z cebulką .Zwinąć trójkąty na kształt rogala i położyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia.Czekamy 15-20 minut aby wyrosły i piec w 180 stopniach przez ok. 15 minut.