BaBy w kuchni

BaBy w kuchni

Szef Kuchni
[Przepisów: 31]

Rogaliki czekoladowe / kokosowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Drożdżowe rogaliki - od razu w dwóch wersjach. Dla smakoszy czekolady i fanów kokosa. Albo dla jednych i drugich :)

Rogaliki czekoladowe / kokosowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Rogaliki czekoladowe / kokosowe

 

 

  • nadzienie kokosowe:
  • puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki budyniu waniliowego

 

  • nadzienie czekoladowe:
  • tabliczka mlecznej czekolady
  • 3 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Rogaliki czekoladowe / kokosowe
Drożdże rozczyniamy z cukrem, łyżką mąki i kilkoma łyżkami mleka. Kiedy zaczną się pienić wsypujemy mąkę, sól, wlewamy mleko, jajka i na koniec roztopione masło. Wyrabiamy około 5 minut - aż wszystkie składniki się połączą. Odstawiamy do podwojenia objętości, czyli na około 1,5 godziny. *** W tym czasie przygotowujemy nadzienie kokosowe: puszkę mleka skondensowanego słodzonego miksujemy z 2 żółtkami i 2 łyżkami budyniu waniliowego. Gotujemy mieszając cały czas. Po zdjęciu z palnika dodajemy 1,5 szklanki wiórków kokosowych. Odstawiamy do przestygnięcia. *** I nadzienie czekoladowe: tabliczkę czekolady topimy z 3 łyżkami mleka. Czekolada musi być ciepła, inaczej ciężko będzie ją rozsmarowywać, więc przygotowujemy ją tuż przed smarowaniem rogalików. *** Wyrośnięta ciasto wyjmujemy na blat obsypany mąką. Dzielmy na około 20-24 części. Każdą wałkujemy na okrągły placuszek. Smarujemy nadzieniem - dość obficie, pozostawiając jednak wolne brzegi - i zwijamy na kształt rogalików. Smarujemy roztrzepanym białkiem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni.
Rogaliki czekoladowe / kokosowe
Środek można wypełnić rozpływającą się w ustach czekoladą
Rogaliki czekoladowe / kokosowe
Można też pokusić się o sporządzenie nadzienia kokosowego