Sposób przygotowania:
Rogaliki czekoladowe / kokosowe
Drożdże rozczyniamy z cukrem, łyżką mąki i kilkoma łyżkami mleka. Kiedy zaczną się pienić wsypujemy mąkę, sól, wlewamy mleko, jajka i na koniec roztopione masło. Wyrabiamy około 5 minut - aż wszystkie składniki się połączą. Odstawiamy do podwojenia objętości, czyli na około 1,5 godziny. *** W tym czasie przygotowujemy nadzienie kokosowe: puszkę mleka skondensowanego słodzonego miksujemy z 2 żółtkami i 2 łyżkami budyniu waniliowego. Gotujemy mieszając cały czas. Po zdjęciu z palnika dodajemy 1,5 szklanki wiórków kokosowych. Odstawiamy do przestygnięcia. *** I nadzienie czekoladowe: tabliczkę czekolady topimy z 3 łyżkami mleka. Czekolada musi być ciepła, inaczej ciężko będzie ją rozsmarowywać, więc przygotowujemy ją tuż przed smarowaniem rogalików. *** Wyrośnięta ciasto wyjmujemy na blat obsypany mąką. Dzielmy na około 20-24 części. Każdą wałkujemy na okrągły placuszek. Smarujemy nadzieniem - dość obficie, pozostawiając jednak wolne brzegi - i zwijamy na kształt rogalików. Smarujemy roztrzepanym białkiem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni.