pepsicOLA

pepsicOLA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

Rogaliki czekoladowo-bananowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Rogaliki, które zachwycają smakiem...

Rogaliki czekoladowo-bananowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rogaliki czekoladowo-bananowe

 

  • Na 20 rogalików:

 

  • Ciasto:
  • 25 dag mąki
  • 125 g masła
  • 60 g cukru pudru
  • 1 opakowanie budyniu śmietanowego z cukrem
  • 2 żółtka
  • 1-2 łyżki mleka

 

  • Nadzienie:
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (ja dałam 45% kakao)
  • 2 banany
  • garść rodzynek

 

  • 2 pozostałe białka do posmarowania rogalików przed pieczeniem

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki czekoladowo-bananowe
Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto. Owijamy je w folię spożywcza lub foliowy woreczek i wstawiamy do lodówki na 20-30 minut aby się schłodziło. W tym czasie robimy nadzienie. W gorącej wodzie namaczamy rodzynki. Banany obieramy i rozgniatamy widelcem. W kąpieli wodnej roztapiamy połamaną czekoladę. Kiedy czekolada trochę przestygnie i zacznie powoli tężeć dodajemy ją do bananów. Mieszamy. Odsączamy rodzynki i wsypujemy do bananów z czekoladą. Mieszamy raz jeszcze i wstawiamy do lodówki. Stolnicę podsypujemy mąką. Ze schłodzonego ciasta odrywamy po małym kawałku, wykrawamy filiżanką kółeczka i nakładamy na nie po niepełnej łyżce nadzienia. Zlepiamy. Odkładamy na wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blaszkę. Przed pieczeniem przesmarowujemy rogaliki pozostałymi, roztrzepanymi białkami. Pieczemy 10 minut w 180st.
Rogaliki czekoladowo-bananowe
Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy
Rogaliki czekoladowo-bananowe
Rozpuszczoną czekoladę mieszamy z bananami i rodzynkami
Rogaliki czekoladowo-bananowe
z ciasta wykrawamy krążki nakładamy nadzienie i zlepiamy
Rogaliki czekoladowo-bananowe
Rożki układamy na blaszce i przed pieczeniem smarujemy białkiem