Sposób przygotowania:
Rogaliki deserowe
Należy przygotować niezbędne składniki na rogaliki. Mleko lekko podgrzać aby miało letnią temperaturę i rozpuścić drożdże w letnim mleku. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i przesiać na drobnym sicie, dodać posiekaną na kawałeczki margarynę, po czym wlać mleko z rozpuszczonymi drożdżami, sparzyć jajka i dodać do składników, dodać cukier waniliowy, sól i wyrobić ciasto aby miało gładką, jednolitą i sprężystą strukturę. Następnie ciasto zawinąć w folię aluminiową aby ciasto nie zasychało i schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny. Wyjąć ciasto na oprószoną mąką stolnicę, podzielić ciasto na mniejsze kawałki- 4 części i każdą po kolei rozwałkować na grubość 3- 4 mm następnie ciąć ciasto na kawałki w kształcie trójkąta, na środek trójkąta nakładać powidła różane, zwijać w rulon i formować rogaliki. Rogaliki układać na natłuszczonej blasze i wkładać do gorącego piekarnika do temperatury 190-200 stopni C i piec partiami przez około 20-25 minut. Wyjąć rogaliki, ostudzić i oprószyć cukrem pudrem.