Sposób przygotowania:
Rogaliki z serkiem
Robimy rozczyn. Do miski skruszamy 1/2 kostki drożdży dodajemy 1 łyżkę cukru ucieramy dolewamy szklankę letniego mleka - mieszamy . Posypujemy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypujemy nie cały kg mąki dodajemy pokrojona zimna margarynę ,odrobinę soli cukier . Siekamy nożem jak ciasto kruche. Wbijamy 2 jajka. Siekamy dalej. Wlewamy wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto ręką . Jeżeli jest za suche dolewamy jeszcze troszkę ciepłego mleka. Kule z ciastem zawijamy w folie odstawiamy do lodówki na ok 40 min. Ciasto wyrośnie. Ser biały ucieramy z cukrem pudrem i cukrem do smaku. Odcinamy kawałek ciasta rozwałkowujemy na okrąg tniemy jak pizze w trójkąty. Nakładamy serek zwijamy w rogalika. Pieczemy ok 20 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Cukier puder mieszamy z syropem truskawkowym - lukrujemy rogale.
ami91