e-jola1

e-jola1

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Rogaliki kajmakowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wyśmienite rogaliki drożdżowe z masą krówkową

Rogaliki kajmakowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rogaliki kajmakowe

 

 

 

  • Dodatkowo:
  • masa kajmakowa (krówkowa)
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Rogaliki kajmakowe
Rozczyn: do letniego mleka dodać drożdże, mąkę i cukier, dokładnie wymieszać. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Ciasto: Margarynę rozpuścić. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Mąkę przesiać, dodać rozczyn, jajka, margarynę i resztę składników. Wszystko dokładnie zagnieść. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Następnie ciasto wyłożyć na stolnicę, podzielić na 8 równych części. Każdą część rozwałkować i podzielić na 12 części (trójkątów). Na każdy trójkąt z szerszej strony nałożyć masę kajmakową i zawinąć rogalik. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć rogaliki. Piec na złoty kolor w temp. 180’C. Wystudzone rogaliki przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Rogaliki kajmakowe
Przygotować rozczyn, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia
Rogaliki kajmakowe
Mąkę przesiać, dodać rozczyn, jajka, margarynę i resztę składników, dokładnie zagnieść
Rogaliki kajmakowe
Na każdy trójkąt z szerszej strony nałożyć masę kajmakową i zawinąć rogalik
Rogaliki kajmakowe
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć rogaliki, piec na złoty kolor