luna

luna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 359]

Rogaliki nadziewane

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Wspaniale drozdzowe rogaliki, bardzo polecam:)

Rogaliki nadziewane

Składniki:

Rogaliki nadziewane

 

  • 750 gram maki pszennej
  • 75 gram cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • Kilka kropli aromatu maslanego
  • 375 ml. cieplego mleka
  • 1 ½ malej paczki suszonych drozdzy
  • 110 gram stopionego masla
  • 1 lyzeczka soli
  • 1 jajko+zoltko
  • Dodatkowo:
  • Dzem
  • Nutella
  • Mleko do smarowania rogalikow

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki nadziewane
Wszystkie skladniki wlozyc do miski i wyrobic dobrze ciasto. Odstawic pod przykryciem w cieple miejsce do podwojenia objetosci. Po tym czasie ciasto podzielic na 4 czesci. Kazda rozwalkowac i podzielic na 8 trojkatow. Na kazdy trojkat dac lyzeczke dowolnego nadzienia (nutella, dzem, ugotowany, zimny budyn), zrolowac zaczynajac od szerszej czesci, posmarowac mlekiem nieslodzonym skondensowanym i piec 10-13 min. w 180 °C. Ciasto mozna takze przygotowac w automacie do pieczenia chleba:dodajemy najpierw mokre skladniki, nastepnie suche i zalaczamy program na wyrabianie ciasta. Z wyrosnietym ciastem postepujemy jak w podanym wyzej przepisie.