Sposób przygotowania:
Rogaliki z dżemem
Połowę porcji letniego mleka utrzeć z drożdżami, 1 łyżeczką cukru i 2 łyżkami mąki. Rozczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy podwoi objętość, dodać pozostałe letnie mleko oraz mąkę, resztę cukru, szczyptę soli, jajka oraz roztopioną, letnią margarynę. Całość zagnieść i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 6 równych części i rozwałkować je na okrągłe placki. Każdy kolejno dzielić na trójkąty, na brzegach kłaść czubatą łyżeczkę dżemu i zwijając ku środkowi, formować rogaliki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na niej rogaliki i odstawić w ciepłe miejsce, aż trochę podrosną. Rogale przed upieczeniem posmarować rozmąconym białkiem. Piec około 20-25 minut w temperaturze 200 stopni. Ostudzone rogaliki posypać cukrem pudrem.