dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Rogaliki z dżemem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Lepsze niż w cukierniach rogaliki własnej roboty.

Rogaliki z dżemem

Składniki:

Rogaliki z dżemem

 

  • 3 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 dag drożdży
  • 1/2 kostki margaryny
  • białko do posmarowania
  • około 10-15 dag dżemu
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Rogaliki z dżemem
Połowę porcji letniego mleka utrzeć z drożdżami, 1 łyżeczką cukru i 2 łyżkami mąki. Rozczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy podwoi objętość, dodać pozostałe letnie mleko oraz mąkę, resztę cukru, szczyptę soli, jajka oraz roztopioną, letnią margarynę. Całość zagnieść i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 6 równych części i rozwałkować je na okrągłe placki. Każdy kolejno dzielić na trójkąty, na brzegach kłaść czubatą łyżeczkę dżemu i zwijając ku środkowi, formować rogaliki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na niej rogaliki i odstawić w ciepłe miejsce, aż trochę podrosną. Rogale przed upieczeniem posmarować rozmąconym białkiem. Piec około 20-25 minut w temperaturze 200 stopni. Ostudzone rogaliki posypać cukrem pudrem.