Sposób przygotowania:
Rogaliki z dżemem cukiniowym
Mąkę przesiewamy do miski lub na stolnicę, dodajemy szczyptę soli. Świeże drożdże rozkruszamy do miski, dodajemy łyżkę cukru i letnie mleko. Po wymieszaniu odstawiamy, żeby wyrosły( w ciepłym miejscu). Gdy drożdże wyrosną dodajemy je do mąki wraz z jajkiem, żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym, octem i rozpuszczoną margaryną. Zagniatamy ciasto dodając w miarę potrzeby mąkę lub mleko. Gdy będzie odpowiednio wyrobione odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem, żeby wyrosło. Następnie odrywamy od ciasta kawałki, rozwałkowujemy je na stolnicy, wycinamy trójkąty, nakładamy na nie po łyżeczce dżemu i zwijamy na kształt rogalików. Rogaliki odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy wyrosną smarujemy je roztrzepanym białkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160- 170 stopni przez około 20- 25 minut.