Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Rogaliki z dżemem cukiniowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczne rogaliki na deser, na śniadanie, w domu i w podróży.

Rogaliki z dżemem cukiniowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rogaliki z dżemem cukiniowym

 

  • 50 dag mąki
  • 1 całe jajko
  • 2 żółtka+ 1 białko
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • nie całe 0,5 szklanki cukru
  • ok. 200 ml mleka
  • 5 dag drożdży
  • 10 dag margaryny
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka octu
  • 2 słoiczki dżemu z cukinii

Sposób przygotowania:

Rogaliki z dżemem cukiniowym
Mąkę przesiewamy do miski lub na stolnicę, dodajemy szczyptę soli. Świeże drożdże rozkruszamy do miski, dodajemy łyżkę cukru i letnie mleko. Po wymieszaniu odstawiamy, żeby wyrosły( w ciepłym miejscu). Gdy drożdże wyrosną dodajemy je do mąki wraz z jajkiem, żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym, octem i rozpuszczoną margaryną. Zagniatamy ciasto dodając w miarę potrzeby mąkę lub mleko. Gdy będzie odpowiednio wyrobione odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem, żeby wyrosło. Następnie odrywamy od ciasta kawałki, rozwałkowujemy je na stolnicy, wycinamy trójkąty, nakładamy na nie po łyżeczce dżemu i zwijamy na kształt rogalików. Rogaliki odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy wyrosną smarujemy je roztrzepanym białkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160- 170 stopni przez około 20- 25 minut.
Rogaliki z dżemem cukiniowym
Mąkę przesiewamy z solą i dodajemy pozostałe składniki wg przepisu.
Rogaliki z dżemem cukiniowym
Przygotowywujemy dżem z cukinii- dwa słoiczki.
Rogaliki z dżemem cukiniowym
Na trójkąty z ciasta układamy po łyżeczce dżemu.
Rogaliki z dżemem cukiniowym
Rogaliki ułożone na blaszce odstawiamy do wyrośnięcia.