Rogaliki z makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

pyszne rogaliki drożdżowe z makiem..polecam

Rogaliki z makiem

Składniki:

Rogaliki z makiem

 

  • Składniki:
  • 3 i 1/2 szklanki mąki
  • 5 dag drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 żółtka
  • 1/2 kostki masła
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 3 dag sparzonych rodzynków
  • sól
  • Nadzienie:
  • 1 i 1/2 szklanki maku
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • esencja migdałowa
  • 1 jajko do smarowania
  • siekane orzechy
  • cukier kryształ do posypania

Sposób przygotowania:

Rogaliki z makiem
Przygotowanie: Przyrządzić ciasto wg przepisu" Rogaliki z różą lub konfiturami",dodając cukru waniliowego lub rodzynków.Przyrządzić nadzienie: mak opłukać,podgotować,aż będzie miękki,przelać zimną wodą i osączyć.Jajka umyć,oddzielić żółtka od białek.Przepuścić mak przez maszynkę,dodać cukier i żółtka,esencję migdałową,utrzeć na jednolitą masę i delikatnie wymieszać ze sztywno ubitą pianą.Uformować rogaliki,nadziewając trójkąty ciasta makiem,odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte posmarować rozmąconym jajkiem,posypać orzechami lub cukrem i piec najpierw w lekko nagrzanym piekarniku,a po wyrośnięciu w temperaturze 200-220 s.c,aż się zarumienią.