SUPERPRZEPIS

Rogaliki z orzechowo-korzennym nadzieniem

  • 4
  • Babeczka35
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Rogaliki z orzechowo-korzennym nadzieniem

Nadzienie rogalików wzbogaciłam o rodzynki, a wierzch posmarowałam białkiem i obficie posypałam cukrem, dzięki temu utworzyła się na nich taka pyszna skorupka. Takie rogaliki z powodzeniem mogą zastąpić ciasteczka czy inne ciasto drożdżowe.

Składniki:

Rogaliki z orzechowo-korzennym nadzieniem

Rozczyn:

  • 5 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • pół szklanki ciepłego mleka

Ciasto:

  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • pół szklanki cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 50 dag mąki tortowej
  • ewentualnie ciepłe mleko

Nadzienie:

  • półtorej szklanki orzechów włoskich
  • 1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
  • 4 kopiaste miodu prawdziwego ( płynnego )
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • pół szklanki rodzynek
  • około pół szklanki gorącego mleka

Dodatkowo:

  • pół szklanki cukru
  • 1 białko
  • mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

Rogaliki z orzechowo-korzennym nadzieniem

Wykonanie rozczynu i ciasta:

Rogaliki z orzechowo-korzennym nadzieniem
Z podanych składników wykonujemy rozczyn i ciasto.

Zaczynamy od rozczynu: Drożdże należy dokładnie rozetrzeć z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką tortową. Następnie rozczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn podrósł.

Następnie wykonujemy ciasto: Jajka, żółtko i cukier dać do miski i utrzeć na puszystość. Następnie do mąki dać wyrośnięty rozczyn, olej i utarte jajka z cukrem. Zagnieść mięciutkie ciasto. W razie potrzeby można dolać ciepłego mleka, ja dolałam tak pół szklanki.

Ciasto zagnieść kilka minut na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną. Tak wykonane ciasto przykryć ściereczką i odstawić żeby wyrosło na około półtorej godziny w ciepłe miejsce.

Nadzienie:

Rogaliki z orzechowo-korzennym nadzieniem
Z podanych składników wykonujemy masę orzechową.

Gdy ciasto rośnie wykonujemy nadzienie: Orzechy zblendujemy blenderem razem z miodem i cukrem waniliowym, ja starałam się pozostawić trochę kawałów orzechów, ale można zblendować na gładką masę, jak kto lubi, następnie orzechy zalać gorącym mlekiem i dokładnie wymieszać, mleko należy wlewać stopniowo, aż z orzechów powstanie taka gęsta papka, więc możemy nie zużyć całego mleka.

Na koniec do masy orzechowej wsypać cynamon mielony, przyprawę do piernika, rodzynki i dokładnie wymieszać.

Formowanie rogalików:

Rogaliki z orzechowo-korzennym nadzieniem
Z ciasta i nadzienia wykonujemy rogaliki.

Formowanie rogalików: Wyrośnięte ciasto należy podzielić na części, następnie wałkować je na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną na okrągłe placki, każdy placek dzielić na trójkąty, na każdy trójkąt nakładać porcję orzechów i zwijać formując rogaliki. Każdy rogalik za pomocą pędzelka posmarować z wierzchu lekko roztrzepanym białkiem i posypujemy obficie cukrem.

Pieczenie:

Rogaliki z orzechowo-korzennym nadzieniem
Upieczone rogaliki studzimy na metalowej kratce.

Tak wykonane rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach, bo urosną. Następnie odstawić je w ciepłe miejsce na około 15 minut do podrośnięcia. Po tym czasie piec w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 30 minut. Upieczone wystudzić.

Podanie:

Rogaliki z orzechowo-korzennym nadzieniem
Wystudzone rogaliki podajemy, a ja smacznego życzę.

Wystudzone rogaliki podajemy. Smacznego życzę.


Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi 3 blaszki rogalików, czyli tak po 10 sztuk na blaszkę, ale ilość zależy od tego jak duże zrobimy.
Jeśli nie macie blendera to orzechy można zmielić w maszynce, część można drobno posiekać, a część zmielić, lub zmielić całość.
Rogaliki urosną, więc podczas układania na blaskach zostawiamy większe odstępy.
Pamiętajcie, że ciasto drożdżowe lubi ciepło.
Zawsze używam świeżych drożdży.
Orzechy można zmielić w maszynce.