misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Ciasteczka i desery Michaeli

Rogaliki z powidłami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Smaczna, słodka przekąska z ciasta drożdżowego

Rogaliki z powidłami

Składniki:

Rogaliki z powidłami

 

  • Ok. 600 g mąki
  • 3 kopiaste łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • ½ łyżeczka soli
  • 1 niepełna szklanka mleka
  • 50 g drożdży
  • 1 małe jajko
  • 2 żółtka
  • 120 g bardzo miękkiego masła(margaryny)
  • PONADTO:
  • Dobre powidła
  • Mleko do posmarowania rogalików

 

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki z powidłami

Do miski wsypać przesiany ½ kg mąki, dodać cukier, cukier waniliowy i sól; wymieszać. Mleko lekko podgrzać, dodać jajko i żółtka oraz drożdże; wymieszać mątewką. Do płynu dodać miękkie masło (margarynę) i ponownie wymieszać. Gdy nie mamy bardzo miękkiego masła można je stopić i chłodne wymieszać z płynem. Płyn wlewamy do mąki mieszając łyżką aż cała mąka zostanie wchłonięta, w razie potrzeby dodajemy jeszcze mąkę stopniowo aby uzyskać dość gęste ciasto, można chwilę wyrabiać ręką (ciasto na tym etapie nie powinno się w ogóle kleić do rąk, jest dość tłuste). Wyrobione ciasto zostawić do wyrośnięcia, gdy ciasto wyrośnie przegnieść je i ponownie zostawić do wyrośnięcia.


Ciasto podzielić na części, jedną część zagnieść i rozwałkować w koło i pociąć promieniście w trójkąty na 8 części. Na każdy trójkąt nałożyć powidła, zwijać rogaliki zaczynając od szerszego brzegu. Rogaliki przed włożeniem do piekarnika posmarować mlekiem. Piec na  papierze na złoty kolor po wyrośnięciu rogalików w temperaturze ok. 180 stopni.


Rogaliki można posypać cukrem pudrem przed podaniem.


SMACZNEGO!