cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Rogaliki z powidłami

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Rogaliki z dżemem śliwkowym oblane lukrem

Rogaliki z powidłami

Składniki:

Rogaliki z powidłami

 

  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 żółtka
  • 20 - 30 dag masła
  • trochę gęstej śmietany (1-2 duże łyżki - zależy czy ciasto daje się łatwo połączyć)
  • szklanka cukru pudru
  • sok z 1 cytryny
  • powidła śliwkowe

Sposób przygotowania:

Rogaliki z powidłami
Mąkę wymieszać z połową szklanki cukru, połączyć z żółtkami i masłem, dodać śmietanę i zagnieść ciasto. Ja włożyłam je na 2 - 3 godziny do lodówki.

Po schłodzeniu wałkować i kroić na trójkąty. Na każdy trójkąt - łyżeczkę powideł i zwijać w rogaliki. Piec 15 - 20 minut w temp. 180 stopni.

Z soku z cytryny i pozostałej ilości cukru pudru przygotować lukier, polać (lub maczać) rogaliki.

Życzę smacznego! Proszę się częstować i nie spoglądać na wagę - przed świętami nie należy się nią martwić! :D