sylwioslawa

sylwioslawa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 412]

Rogaliki z powidłami 6

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczne rogaliki do kawy. Smacznego

Rogaliki z powidłami 6 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rogaliki z powidłami 6

 

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki z powidłami 6
Najpierw robimy rozczyn. 50 g drożdży kruszymy do miski, dodajemy pół szklanki letniego mleka, łyżeczkę cukru i mąki pszennej, całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Później do rozczyny dodajemy resztę mleka, mąki pszennej i cukru, 3 jajka i całość zagniatamy. 2 łyżki masła rozpuszczamy na patelni i dodajemy do ciasta i całość chwilę wyrabiamy. Ciasto powinno odchodzić od ręki. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto przekładamy na stolnice, dzielimy na mniejsze części i rozwałkowujemy. Z ciasta wykrajamy trójkąty. Na każdy z nich nakładamy powidła śliwkowe i zawijamy rogaliki. Układamy na blasze wyłożonej papierem, smarujemy każdy rogalik z wierzchu białkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy około 15-20 minut w temp 200 stopni C. Smacznego
Rogaliki z powidłami 6
Robimy rozczyn: drożdże, mleko, cukier i mąkę mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia
Rogaliki z powidłami 6
Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto
Rogaliki z powidłami 6
Po wyrośnięciu ciasto rozwałkowujemy i kroimy w trójkąty
Rogaliki z powidłami 6
Na każdy trójkąt nakładamy powidła i zawijamy