Sposób przygotowania:
Rogaliki z powidłami 6
Najpierw robimy rozczyn. 50 g drożdży kruszymy do miski, dodajemy pół szklanki letniego mleka, łyżeczkę cukru i mąki pszennej, całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Później do rozczyny dodajemy resztę mleka, mąki pszennej i cukru, 3 jajka i całość zagniatamy. 2 łyżki masła rozpuszczamy na patelni i dodajemy do ciasta i całość chwilę wyrabiamy. Ciasto powinno odchodzić od ręki. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto przekładamy na stolnice, dzielimy na mniejsze części i rozwałkowujemy. Z ciasta wykrajamy trójkąty. Na każdy z nich nakładamy powidła śliwkowe i zawijamy rogaliki. Układamy na blasze wyłożonej papierem, smarujemy każdy rogalik z wierzchu białkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy około 15-20 minut w temp 200 stopni C. Smacznego