Sposób przygotowania:
Rolada biszkoptowa z jagodami
BISZKOPT:
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka i 2 łyżki wody ubić na puch. Dodać stale mieszając 6 dag cukru i cukier waniliowy. Białka ubić na sztywną pianę, podczas ubijania wsypać stopniowo pozostały cukier. Pianę z białek przełożyć na masę z żółtek. Następnie przesypać na nią przez sito mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Lekko wymieszać. Biszkopt rozprowadzić na wyłożonej pergaminem blasze. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku 200 stop. C. przez około 10 minut. Wyjąć z blachy, posypać cukrem ściereczkę, położyć ciasto pergaminem do góry. Zdjąć pergamin. biszkopt zawinąć ze ściereczką, pozostawić do wystygniecia. Rozmrozić jagody. Żelatynę namoczyć, owoce zmiksować. Śmietanę ubić na sztywno, podczas ubijania dosypywać cukier waniliowy. Żelatynę, rozgnieść, rozpuścić. Dodać razem z sokiem do puree z owoców. Odstawić w zimne miejsce. Gdy puree z owoców zaczyna sie ścinać, dodać bitą śmietanę. Biszkopt rozwinąć, posmarować 2/3 śmietany z jagodami i zawinąć, poczynająć od dłuższego boku. Odstawić w chłodne miejsce. Posypać cukrem pudrem. Z pozostałej śmietany z jagodami zrobić na roladzie kilkanaście kleksów. Ozdobić tartą czekoladą.
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka i 2 łyżki wody ubić na puch. Dodać stale mieszając 6 dag cukru i cukier waniliowy. Białka ubić na sztywną pianę, podczas ubijania wsypać stopniowo pozostały cukier. Pianę z białek przełożyć na masę z żółtek. Następnie przesypać na nią przez sito mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Lekko wymieszać. Biszkopt rozprowadzić na wyłożonej pergaminem blasze. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku 200 stop. C. przez około 10 minut. Wyjąć z blachy, posypać cukrem ściereczkę, położyć ciasto pergaminem do góry. Zdjąć pergamin. biszkopt zawinąć ze ściereczką, pozostawić do wystygniecia. Rozmrozić jagody. Żelatynę namoczyć, owoce zmiksować. Śmietanę ubić na sztywno, podczas ubijania dosypywać cukier waniliowy. Żelatynę, rozgnieść, rozpuścić. Dodać razem z sokiem do puree z owoców. Odstawić w zimne miejsce. Gdy puree z owoców zaczyna sie ścinać, dodać bitą śmietanę. Biszkopt rozwinąć, posmarować 2/3 śmietany z jagodami i zawinąć, poczynająć od dłuższego boku. Odstawić w chłodne miejsce. Posypać cukrem pudrem. Z pozostałej śmietany z jagodami zrobić na roladzie kilkanaście kleksów. Ozdobić tartą czekoladą.